Ciekawostki

Szczęście zaklęte w kawie

Kawa to przyjaciel większości zabieganych i zapracowanych ludzi. Zmęczeni i niewyspani zaparzamy ją rano, żeby się wybudzić, a po południu – aby przywróciła nas do życia. Wierzymy, że wpływa na nasz organizm niczym narkotyk i potrafi zdziałać cuda. Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, co tak naprawdę może sprawić nawet jedna filiżanka kawy wypita przez nas na co dzień? Jeśli nie – to najwyższy czas, żeby się przekonać!

Energia to nie wszystko! Naprawdę!

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że oprócz stawiania nas na nogi kawa ma też inne magiczne zdolności. Ze względu na to, że kofeina oddziałuje na układ nerwowy, pobudza nasz mózg do działania. Już dzięki niewielkiej „dawce” odzyskujemy życiodajną energię, a podczas wieczornych zajęć – niezbędne logiczne myślenie. Tym, co zaskakuje niemal wszystkich jest fakt, że regularne picie kawy czyni nas inteligentniejszymi i kreatywniejszymi.

Fakt kontra mit – nie ulegaj stereotypom

Czy picie kawy jest niezdrowe i szkodzi naszemu organizmowi? To pytanie zadają sobie i innym wszyscy ci, którzy zamiast pokusić się o lekturę jakiegokolwiek artykułu, zdają się na internautów i ślepo wierzą ich opiniom. Niestety, często opierają się one na nieuzasadnionych żadnymi danymi przekonaniach i uprzedzeniach. Odpowiedź brzmi jednak: nie! Mimo to – jak we wszystkim – i w piciu kawy należy zachować umiar. Trzy albo cztery filiżanki dziennie nie dość, że nie wywołają trzęsienia ziemi, to – wręcz przeciwnie – podobno mogą nam nawet uratować życie!

Szczęście ukryte w saszetce

Jaką kawę wybrać? Najlepiej taką, która jednocześnie jest smaczna i nie wymaga długiego przygotowania. W przypadku osób pracujących czas odgrywa znaczną rolę, warto więc nie tracić go na zbędne czynności. W tej sytuacji idealnie sprawdzi się kawa w saszetkach. Aby ją zaparzyć, wystarczy włożyć do filiżanki saszetkę i zalać ją wodą. Jakie to proste, prawda? A efekty naprawdę potrafią zaskoczyć! No to smacznego!

Polecamy w szczególności kawę Senseo w różnych smakach, m.in. czekoladowym, orzechowym, karmelowym i waniliowym.

Dodaj komentarz